Hemgjord vårkimchi

För några kvällar sedan var jag på ett föredrag som handlade om fermentering och inläggning. För att avsluta kvällen fick alla deltagarna prova att göra egen kimchi. Vad är då kimchi kanske många av er undrar. För er som ätit koreansk mat så kan jag nästan garantera er att ni provat kimichi då detta serveras till nästan alla måltider i korea. Det är en fermenterad kål som är en nyttig sidorätt full med vitaminer och mjölksyrebakterier. Jag som till och med varit på ett kimchimuseum när jag var i Korea trodde att det var väldigt bökigt och svårt att göra egen kimchi men det visade sig vara urlätt. Bara att massera in salt i kål, låta det stå i en burk i minst fem dagar och sedan servera. Vi fick göra en vårig kimchi med morötter, rädisor och vårlök så det är denna vårkimchi jag tänker dela med er här på bloggen. Påminner om en spicy surkål för att ni ska få en liknelse 😉 Kul grej för den pysslige eller den som vill hipster skryta lite!

Hemgjord vårkimchi  2 burkarkimchiingedienser
1 helt huvud färsk kinakål
5-6 rädisor
2 vårlökar
2 morötter
1 msk salt
4 vitlöksklyftor
1 hel ingefära (ca 8 cm lång)
1,5 msk chili flakes

Finhacka kålen och strimla morötterna, löken och rädisorna tunt. Har du en mandolin kan du med fördel använda den. Finhacka även hela ingefäran och vitlöken. Sätt på dig ett par plasthandskar så inte chilin börjar svida på händerna. Lägg kålen i en skål och massera in salet ordentligt. Tillsätt resten av ingredienserna och massera grönsakerna en stund. Lägg över i glasburk(ar). Pressa ner grönsakerna ordenligt i burken. Låt stå ute i rumstemperarur med locket på i minst 5 dagar. Pressa ner grönsakerna i burken så de täcks av deras saltvatten (brine på engelska) som kommer att skapas. Efter fem dagar kan du äta den eller förvara den i kylen, där håller den i 6 månader. kimchi

Denna sats blir 2 fulla burkar i storleken du ser på bilden. Var varsam med chilin om du är känslig mot stark mat, men kimchi ska vara lite bitig.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *