Dadel- och pepparkaksbullar

Låt mig presentera min nyaste skapelse! Att baka bullar med dadel och kanelfyllning har jag gjort ett tag! Perfekt om man inte kan/vill äta vitt socker! Men med stundande julkänslor så körde jag pepparkakskryddning i fyllningen! Så gott!! Degen är gjord på dinkelmjöl, kokosolja och havremjölk så de är helt veganska! 

Dadel- och pepparkaksbullar
Ca 20-30 bullar 
Fyllning:
150 g urkärnade färska dadlar
0,5 dl vatten
100 g kokosolja (naturell) 
2 msk kanel
2 tsk kardemumma 
1 tsk nejlika 
1 tsk torkad ingefära 

Degen:
2 tsk vaniljpulver
1 msk kardemumma
5 dl havremjölk 
50 g färsk jäst
½ tsk salt
150 g kokosolja (naturell)
9 dl dinkelmjöl
5 dl vetemjöl special

Blötlägg dadlarna medan du gör degen! 
Värm havremjölk till 37 grader (fingervarmt) och blanda i vaniljpulver och kardemumma. Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om tills den lösts upp. Tillsätt salt och smält kokosolja. Häll i mjölet, lite i taget! Forma till en smidig deg, antingen för hand eller i maskin. Täck bunken med en handduk och låt jästa i 1 h. 

Mixa dadlarna och övriga ingredienser till fyllningen. Smaka av (men ät inte för mycket, den är försvinnande god 😋). 

Dela degen i två delar. Kavla ut ena delen åt gången till en rektangel. Bre på hälften av fyllningen på halva sidan av degen och vik över den del du inte har fyllning på. Skär 1,5 cm tjocka remsor och tvinna degen till en bulle. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 1 h under en handduk. Upprepa med den andra degen.

Värm ugnen till 250 grader. När den är varm, sänk till 220. Pensla bullarna med havremjölk och strö på sesamfrön. Grädda i 10 minuter i mitten av ugnen. Njuuuuut!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *