Magiska saffransbullar med dadelfyllning- veganska och utan vitt socker

Här kommer ett recept på de godaste saffransbullarna jag NÅGONSIN gjort! Fick liksom be om ursäkt till min sambo för att jag satt o lovordade mig själv så mycket igår kväll 😂 

De är mjölkfria (perfekt om man är allergiker eller vegan) och de är sötade med naturlig sötma från dadlar och vanilj istället för vitt socker. Men luras ej, de är så saftiga, smakrika och försvinnande goda!

Helt enkelt: TESTA! 

Magiska saffransbullar med dadelfyllning, ca 25 bullar
Vetedeg
0,5 g saffran 
1/2 msk sprit/hett vatten 
25 g jäst
2,5 dl havremjölk 
1 dl kokosolja naturell 
6 dl dinkelmjöl 

Fyllning
0.5 dl kokosolja 
15 färska och urkärnade dadlar
2 krm vaniljpulver 
1 msk vatten

Blanda ihop saffran och ngn alkohol (eller hett vatten) och låt stå i minst 15 minuter men gärna längre för att dra fram smaken ur saffranen så mycket som möjligt! Smula ner jästen i en bunke. Värm havremjölken till 37 grader och häll över jästen. Tillsätt saffran och rör om tills jästen löst upp sig helt. 

Tillsätt smält kokosolja och mjöl. Arbeta ihop till en kladdig deg. Knåda degen på låg hastighet i maskin cirka 10 minuter eller för hand 15 minuter. Låt degen vila under en bakduk i minst 1 h. Under tiden kan du göra fyllningen. 

Mixa alla ingredienser till fyllningen.

Häll upp degen på ett bakbord och kavla ut den till en stor rektangel. Bre ut fyllningen över halva rektangeln och vik den sedan på mitten längs med långsidan. Skär 1 cm breda remsor längs med långsidan. Ta remsan och snurra ihop till valfri form. 

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dom jäsa under bakduk i ca 2 timmar. 

Sätt på ugnen på 210 grader i god tid så den är varm när du ska grädda. Pensla på havremjölk och grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och njut av doften 🙏🏻 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *