Lev billigt i sommar

Ja mina vänner, nu är den här igen, sommaren! Sommaren är en tid då man lätt kan känna lite ångest över att mycket pengar spenderas, framförallt om man som student inte får något studiebidrag. Men det finns många trevliga och billiga grejer att göra i sommar som ger vardagen lite extra guldkant. Här har jag samlat mina bästa sommar-budgettips rörande mat och aktiviteter. Klart att man kan ha en god och lyxig sommar även om man har begränsad budget. Ska du ut och resa? Kolla in mina budget-restips här.

Fräsch och billig sommarmat
Fräsch och billig sommarmat

Bra och billig sommarmat
Du ska alltid handla efter säsong. På sommaren har vi som mest lokalproducerat och färska råvaror och du kan helt klart njuta av det som annars kan kännas för dyrt. Svensk färskpotatis kostar inget, priset på jordgubbarna sjunker varje vecka, vattenmelonen lika så, sillen reas ut efter midsommar, grönsaker som vaxbönor, salladslök och tomater är som billigast. Handla gärna på markander, torg eller direkt från gården om du bor nära en.

Utnyttja trädgården
Om du inte har en trädgård med massa gott så har du säkert någon i din närhet som har. Många får fina skördar men hinner inte ta hand om det, så kolla om de vill dela med sig. Själv brukar vi ge bort både rabarber, äpplen och squash och då brukar vi ändå äta mycket av dessa råvaror. Erbjud dig att hjälpa till i trädgården, kanske klippa gräs i gengäld.

Självplock av jordgubbar
Självplock av jordgubbar

Självplock
Googla upp om det inte finns någon odlare nära dig som erbjuder självplock. Varje år åker vi och plockar jordgubbar för halva literpriset och fyller både magar och frys. Och man betalar bara för det man tar med sig därifrån så visst smaskas det under tiden 😉 Det är också en trevlig aktivitet, roligare än att åka till butiken.

Kör ett eget Halv åtta hos mig
Är ni ett gäng som alla är hemma i sommar och vill lyxa till vardagskvällarna? Kör en egen omgång av succéprogrammet ”Halv åtta hos mig” men bestäm att kvällen inte får kosta mer än en viss summa. Du lägger lite mer pengar en kväll men får sedan njuta av god hemlagad mat och trevligt sällskap resten av veckan.

Grillade grönsaker och hummus. MUMS!
Grillade grönsaker och hummus. MUMS!

Grilla grilla grilla
Så fort vårens första strålar börjar skina står varenda svensk ute vid grillen. Men man måste inte grilla oxfile varje gång. Se till att ha goda, billiga och mättande tillbehör som linshummustimjanssallad och somrig bönsallad. Våga också grilla mer grönsaker och fisk. Rekommenderar verkligen dessa fiskpaket. Och ska du grilla egna hamburgare, gör detta hamburgerbröd till så behövs inte så många burgare eller allra helst, gör vegoburgare eller tofuspett. Du kan grilla fler grönsaker än paprika, prova tex squash, aubergine, rotselleri, sötpotatis, tomater, svamp och frukter som persika, vattenmelon och äpplen.

Matlådor smakar ju mycket bättre utomhus
Matlådor smakar ju mycket bättre utomhus

Pick nick
Ni vet att jag är ett stort fan av matlåda. Och vad är bättre än att äta matlådan ute i det gröna? Gå ihop ett gäng och kom överens om att ni ska laga en rätt var som räcker till alla och njut av ett härligt knytkalas.

Spela spel
Kubb, kortspel, brännboll eller klassisk femkamp. Det finns många billiga sätt att umgås med dina vänner. Samtidigt kan du få lite härlig motion utan att du tänker på det!

Gratis nöjen
Kolla in sajter som www.gratisistockholm.se och www.gratisnojen.se för tips om vad du kan hitta på där just du befinner dig!

Underbart bad på västkusten
Underbart bad på västkusten

Ta ett dopp
Passa på att bada vid något av Sveriges underbara allmänna badplatser. Vem behöver åka till Mallorca? Ta med en termos om vädret inte är med dig, eller gör som våra finska vänner och basta emellan 😉

Utnyttja skogen
Utnyttja den fina svenska skogen. Svampar, blåbär och lingon kan du hitta om du har tur. Hooka upp med någon som verkar ha koll eller gör en Facebook upplysning efter plocksällskap.

Vad kommer ni göra i sommar? Hur ser planerna ut? Vore kul om ni delade med er 🙂

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *