Tacobollar med sötpotatis fries och ärtamole

Oj så mycket smarriga smaker. Jag är besatt av mixade ärtor, såsen passar till allt! Även till dessa vegetariska blomkålsbollar och ugnsbakad sötpotatis 😉 Det är som en billigare variant på guaccamole. du kan också ha ha hälften avokado hälften ärtor. I bollarna har jag fiberhusk som hjälper till att binda smeten. Du hittar det vid bak eller den glutenfria hyllan och det är jättebra att använda när man gör vegobollar eller bakar glutenfritt. Jag kokar sötpotatisen först för att det ska gå snabbare att baka den sedan. Har man gott om tid kan man skippa det steget och lägga dem direkt på plåten och baka i ca 45 minuter beroende på storlek då på något lägre värme.

Tacobollar med sötpotatis fries och ärtamole 2 portTacoblomkålsbollar
320 g blomkål
2 ägg
3-4 tsk taco krydda 
1/2 msk fiberhusk
2 sötpotatisar eller 1 sötpotatis och 2 stora morötter
200 g gröna frusna ärtor
2 krm citronpeppar

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Skala och skär sedan sötpotatisen i klyftor. Koka klyftorna i 5-7 minuter. Under tiden gör du smeten till bollarna. Skär blomkålen och kör i matberedare till ett ”ris”. Krydda, tillsätt ägg och rör ner fiberhusken. Låt svälla i fem minuter. Häll av vattnet från potatisen och lägg på en plåt med bakplåtspapper, krydda med lite salt och svartpeppar. Sätt in i ugnen i totalt 25 minuter. Rulla bollar av blomkålssmeten och ta ut plåten när 10 minuter har gått. Lägg på samma plåt och baka i resterande 15 minuter. Tina ärtorna lätt och mixa med citronpeppar. Servera allt tillsammans och njut!

  1. Hej, dum fråga kanske men hackar man upp hela blomkålet eller bara själva buketterna och de tunna grenarna? 🙂 Tänkte testa i helgen! och väger jag då hela huvudet innan man hackar eller efter man kapat av?

    1. Inga dumma frågor 😉 Du kan använda mycket av blomkålshuvudet. Inte den nedre hårdaste delen men annars kan du skära långt in. Ta bort alla gröna blad bara och skölj den ordentligt. Bäst är att väga när du har hackat bort det du inte ska ha med, annars stämmer inte receptet. Hoppas det blir gott 🙂

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *