Helhetsperspektiv och mindre kött

De nya nordiska näringsrekommendationerna fokuserar numera på helheten av vad vi äter samt med mer fokus på miljön. Jag tycker det är jättebra att man drar ner på ”pekpinne taktiken” då man pekade ut att man ska äta si och så många brödskivor osv. Fokus ligger nu på att man ska äta mycket frukt och grönsaker, fullkornsprodukter istället för vitt mjöl och att man dagligen ska röra på sig. Samt att man bör skära ner på rött kött och charkprodukter (max 500 g i veckan) Det sistnämnda har väckt lite uppmärksamhet. I Aftonbladet kunde jag läsa kocken Johan Jureskog säga ”Så här är det: folk älskar kött och de kommer fortsätta att älska kött. Vi har bara ett liv – då kan man lika gärna äta gott” Han säger även att han äter 500 g kött om dagen och ”mår hur bra som helst”

Massa godsaker från en vegetarisk afton jag hade med en vän häromdagen
Massa godsaker från en vegetarisk afton jag hade med en vän häromdagen

Det som gör mig lite ledsen i denna diskussion är att han missar poängen. En av de största anledningarna till att vi ska dra ner på köttkonsumtionen är för miljöns skull. Att då säga ”vi har bara ett liv- då kan vi lika gärna äta gott” ser jag som väldigt själviskt. Vi har bara en planet och den bör vi värna om. Vi har flera kommande generationer vi måste tänka på.

Jag vill uppmuntra till en hälsosam livsstil. Jag tycker inte att alla måste gå och bli veganer utan bara att vi ska bli mer medvetna om att det vi äter har en påverkan på fler än oss själva. Som livsmedelsverket säger så vill de hjälpa folk där de är idag och då köttkonsumtionen för många är en vanlig del i vardagen rekommenderar de max 500 g rött kött i veckan. Kanske kan du lägga in lite flera vegetariska måltider i veckan och de få gånger man köper kött välja ekologiskt. Jag tänker i alla fall fortsätta med en variation här på bloggen, allt för att kunna inspirera er till en hälsosam matlagning, men du kommer nog se en hel del mer vegetariska recept framöver.

Vore intressant att höra, hur tänker du?

Hela artikeln hos Aftonbladet här

De nya rekommendationerna på livsmedelsverkets hemsida

  1. Jag äter numera aldrig rött kött, däremot kyckling, kassler och fisk förstås och naturligtvis mycket rot- och grönsaker. Vissa recept med färs byter jag ut med quornfärs. Jag mår mycket bra av detta.

  2. Ja jisses. Folk borde ta sig i kragen och inse att man inte brhöver äta kött varje dag. Men särskilt idag, när det dessutom råder extrem proteinhets, kommer det ta tid. Genom att SLV går ut med rekommendationer så kommer skolor, sjukhus och andra statligt ägda inrättningar bli tvungna att anpassa sig, vilket jag hoppas kan ”smitta av sig” på folks privata matvanor. De finns bara saker att vinna på att variera mellan kött, fisk och vegetariskt 🙂

  3. Oj så himla glad jag blev av att hitta din blogg!!
    Börjar med att se dessa bra recept och fina bilder, sen läser jag detta inlägg!
    Härligt härligt! You go girl!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *