Glutenfritt och veganskt hembakat vörtbröd

Nu är julen snart här och jag bjöd hem några vänner på en härlig julbrunch. Till detta bakade jag en väldigt god, nyttig och enkel vörtlimpa. Vörtbröd innehåller ofta väldigt mycket socker i form av julmust och sirap. Här har jag gjort en variant där jag låter kryddor och frukt göra jobbet istället. Ett snabbt och enkelt bröd som bara behöver röras ihop. Om du tål gluten kan du byta ut bovetet mot dinkelmjöl om du vill.

Glutenfri och vegansk vörtlimpa
1 limpaVörtlimpa
3 dl bovetemjöl
2 dl havregryn
1 msk fiberhusk
1 msk linfrön
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
5 dl havregurt (eller soja yoghurt, filmjölk eller vanlig yoghurt)
1/2 dl lingon (tinade frusna eller rårörda)
1 dl russin
2 msk färdig vörtmix eller egen kryddmix (se nedan)

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt havregurt och lingon och rör ihop allt. Klä en bakform med bakplåtspapper och fördela smeten jämt. Strö på lite frön eller nötter om du vill. Grädda i ugnen i 50 minuter. Ta upp ur bakformen och låt svalna på ett galler.

Egen vörtmix till en limpa: 1 tsk kummin, 1 1/2 tsk kardemuma, 1/2 tsk nejlika, 1 1/2 tsk kanel. Mortla kumminen och blanda tillsammans med alla andra kryddor

5 kommentarer

  1. Tack för receptet på det goda vörtbrödet ! Det kommer jag att baka många gånger och smaksätta med tex kummin eller fänkål . Jag bakade med filmjölk och behövde grädda brödet betydligt längre tid än i receptet.
    Ulla

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *