Två sorters bullar till julbordet

Nu är jag tillbaka i Sverige och julkänslan kom direkt även om snön var borta. In i köket gick jag direkt och började skapa. Först ut är två varianter av bullar. Köttbullar finns väl nästan på allas julbord så jag tänkte här ge er två varianter, en vegetarisk gjord på rödbetor och en ”vanlig” variant på nötfärs men med juliga kryddor. På vårt julbord kommer båda finnas i år så kan alla få njuta av bullar, oavsett om man äter kött eller inte. Båda bullarna görs i ugnen vilket är ett supersmidigt sätt att laga dem på. Vågar du dig på något nytt (vegetariskt) på julbordet i år?

Vegetariska rödbetsbullar ca 15 stvegetariska köttbullar jul
200 g färska rödbetor
230 g kokta kikärtor
1 ägg
2 krm salt
½ tsk svartpeppar

Skala och dela rödbetorna i något mindre bitar. Kör i en matberedare tillsammans med kikärtor till en färs. Tillsätt ägg och kryddor. Rulla till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 15-20 minuter beroende på storlek.

Köttbullar med smak av jul ca 30 stKöttbullar jul
500 g köttfärs
1 ägg
1 krm ingefära
1 krm kryddpeppar
1/2 tsk vitpeppar
1 krm svartpeppar
3/4 dl havregryn
1/2 tsk salt
1 dl vatten

Blanda havregryn och vatten och låt svälla en liten stund. Blanda ner köttfärsen, ägget och kryddorna. Blanda om och rulla köttbullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Använd gärna en matsked när du rullar så blir det lättare att forma runda bullar. Stek i ugnen på 225 grader i ca 15-20 min. Vänd på bullarna efter halva tiden och skär i en för att kolla att den är genomstekt.

Kostnad för 30 julköttbullar: ca 40 kr
Kostnad för 15 vegetariska bollar: ca 20 kr

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *