Thaifärssås med ingefära och morötter

Jag har upptäckt torkad sojafärs. Det finns att köpa i hälsokost butiker och i större matvarubutiker. Torkad sojafärs är extremt billigt och sväller upp likt havregryn så du får många portioner för en liten peng, billigare än den du köper i frysdisken. Fördelen är att sojafärsen är väldigt neutral i smaken så du kan smaksätta den precis som du vill. Jag körde på en thailändsk touch med kokosmjölk och red currypaste. Till detta provade jag Pauluns nya ”supermix” som är en blandning av råris, quinoa, linser och frön. Ett väldigt näringsrikt och bra alternativ till vanligt ris. Svart ris, råris eller quiona skulle passa utmärkt till denna rätt också. Smaklig spis!

Thaifärssås med ingefära och morötter 2 portThaifärssås
1 dl torkad sojafärs
1 dl vatten
2 tsk red curry paste
1 dl kokosmjölk
1 morot
3 cm ingefära
200 g gröna ärtor
2 port valfritt ris

Börja med att koka råriset. Lägg sojafärsen i 1,5 dl vatten och låt svälla i 5-10 minuter. Finhacka ingefära och hacka morot. Fräs i lite olja tillsammans i en stekpanna. Häll på kokosmjölken och curry pastan. Krama ur sojafärsen och tillsätt i såsen. Låt koka i fem minuter. Smaka av med salt och peppar och ev mer curry paste om du föredrar mer hetta.  Servera med ris och ärtor eller valfria grönsaker.

Kostnad per portion: ca 10 kr (beroende på vilket ris du använder, Pauluns är lite dyrare)

*Olika märken av sojafärs tillagas på olika sätt. De flesta kan du bara blötlägga och behöver inte koka, framförallt när det ska koka i såsen som i detta recept. Men läs på förpackningen och prova dig fram. 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *