Så lyckas du med vinterodlingen

Man brukar ju säga att allt smakar lite godare om man lagat det själv. Då kan jag intyga att om man odlat det själv smakar det ännu ännu bättre. Mina föräldrar har alltid odlat, allt från äpplen, potatis, zucchini, bär och jordärtskockor. När jag flyttade till egen lägenhet hade jag ambitionen att ta odlandet vidare. I år lyckades jag äntligen med odlingen, vilket visserligen kan ha att göra med att min underbara sambo tog hand om typ allt 🙂 Men känslan att plocka egna tomater, gurka och kryddor är helt underbar och det vill jag fortsätta med även i vinter. Tänk er själva att stå och laga grytor och plocka ner färska örter att toppa grytan med.

Salvia var årets favorit!

Några av våra kryddor lever faktiskt fortfarande på balkongen men med kylan runt hörnet är det dags att flytta in odlingarna. För vem vill liksom vänta till nästa sommar för att kunna skörda eget? Eftersom jag själv inte är någon expert på odling (än) så kommer jag i samarbete med Impecta dela med mig av fem tips för att lyckas med vinterodlingen. 

1. Välj bladgrönt som kan skördas som späda blad

2. Välj snabbväxande kryddväxter

3. Använd extra belysning 

4. Köp en färdig lösning eller skapa en egen

5. Så i omgångar för att kunna skörda länge. 

Läs mer om vinterodling och utförliga tips här 

Årets stora överraskning var vår physalisplanta.

För vinterodling passar kryddor och bladgrönt extra bra. Antingen kan man köpa fröer och odla från grunden, då passar olika salladssorter och kål extra bra. Man kan också köpa färska kryddor i matbutiken och sätta i jord. Det har jag gjort flera gånger, på så vis behöver man inte vänta lika länge, men ändå förlänga livslängden på de färska kryddor man ändå köpt. Mina favoriter bland kryddodlingen är basilika, timjan, oregano och rosmarin. Tack vare sommarens odlingar återupptäckte jag också salvian. Så himla gott i tomatsås, grytor och till pasta. 

Årets godaste gurkor 😀


Nu vill jag veta om ni odlar hemma? Vad odlar ni? Era bästa tips? Kommer ni fortsätt att odla i vinter? 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *