Svar på fråga: En bra matkorg

Fråga: Tjenixen! Ramlade precis in på din blogg och tycker verkligen att den verkar toppen. En sak jag själv tycker är himla svårt är att köpa matvaror och få användning för alla under veckans gång. Alltså en bra kombinerad matkorg där alla ingredienser är smart köpta. Förstår du vad jag vill få fram? Haha. Blir ofta så att jag slänger mat som jag inte får in i nån annan rätt än den jag lagade en gång. Och äter jag kyckling kan jag ju äta det flera dagar i rad men vill ändå ha lite variation. Handla smart helt enkelt. Skulle gärna få tips om det!! Tack

Jag förstår precis din situation. Jag rekommenderar att man köper råvaror som håller länge i kylen och som utgör ett bra basförråd. Exempel är alla rotfrukter, vitkål, ägg, tonfisk, makrill i tomatsås, linser, bönor, krossade tomater, gryner, osv. På så vis har du alltid något du kan kombinera med. Läs mer om basförråd här 

Jag tycker också att man ska använda sig av frysen. Frysta grönsaker som broccoli, ärtor, gröna bönor och spenat är utmärkta att ha i frysen, redo att ta fram när det behövs. Frys in kycklingfiléer i lagom portioner och ta fram och tina, detsamma gäller köttfärs och fisk. Frys platta paket av köttfärs så går det snabbare att både frysa och tina. Se till att få ur all luft ur påsen när du fryser in innan du försluter den.

veckans matEtt smart tips är att försöka planera maten så du köper hem varor som kan användas hela veckan. Köp t.ex. kyckling och rotfrukter. Laga all kyckling i ugnen, antingen hel kyckling eller i filéer. Ta hälften och ät tillsammans med ugnsbakade rotfrukter (som du med fördel kan ha haft på samma plåt) till middag. Någon dag senare kan du laga en soppa med buljong- eller tomatbas, morötter, purjolök, palsternacka och på slutet tillsätta kycklingen i bitar som bara behöver värmas i soppan.

Köttfärs är annars jättebra protein då det är lätt att variera. Allt från biffar, bullar, taco, soppa, köttfärssås osv. Kolla också in min guide här om sex sätt att servera köttfärssås på

Den störta nyckeln till framgång är att variera din kryddning. På så vis tröttnar du inte. Fisk med dill och citron smakar inte alls som torskcouscous med garam marsala. Försök att variera så kommer du inte tröttna på dina råvaror

Spara också alla rester du får, de kan gå att kombinera ihop på nya sätt. Vem vill inte ha en smarrig plocktallrik till lunch, lyxig buffé känsla är aldrig fel.

Summa summarum; planera! Handla inte på impuls utan gör en plan på hur veckan ska se ut, sen är den inte skriven i sten, men på så vis kan du se hur du kan använda alla livsmedel tills de är slut. Slänga mat vill vi inte göra!

  1. Bra tips du ger här. Har själv enmanshushåll numera. Och jag gör på samma sätt. Köper större förpackningar och styckfryser eller lagar till på en gång och fryser förpackat med grundkryddning bara. Gick vidare på din länk om basförråd. Nu skall jag börja köpa svart ris istället för det vita!!

  2. Tack för ditt svar 🙂 Planering är verkligen något jag borde bli bättre på, impulshandlar allt för ofta vilket resulterar i osammanhängande inköp och konstiga rätter haha..

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *