Supersnabb svamp- och vitkålsfärs

När jag nyligen upptäckte att det fanns frusen svampmix i frysdisken blev jag överlycklig. Jag gillar att alltid ha frysen full med grönsaker, det är praktiskt då de inte blir dåliga och det är därför alltid lätt att slänga ihop en näringsrik måltid även om kylen skulle eka tom. Denna svampmix stektes tillsammans med sojafärs.

skarmavbild-2017-03-02-kl-18-04-13Jag hittade en rolig jämförelse mellan soja- och nötfärs där man listade alla fördelar med sojafärsen. Sojafärs ger utsläpp på 0,5 kg växthusgaser per kg till skillnad från nötfärsen som ger 23-43 kg per kg färs. Sojafärsen förebygger hjärt- och kärlsjukdomar medan nötfärs kan leda till dessa och som troligen är cancerframkallande av WHO. Sojafärs kommer från växter medan nötfärsen uppenbart kommer från djur som dödats. Inte bara det, sojafärs är också billigare att köpa hem. Djurens rätt konstaterade att det är alltså bättre för miljön, din hälsa och djuren med sojafärs. Här är ett fint exempel på hur ”enkelt” vi kan påverka bara genom våra matval.

Supersnabb svamp- och vitkålsfärs 2 port IMG_8913.JPG
150 g svampmix
150 g vitkål
200 g sojafärs
2 tsk soja
2 krm koriander (torkad)
1 tsk svartpeppar

Börja med att steka svampen och hackad vitkål i lite olja i en stekpanna. Tillsätt sojafärsen och stek på medelhög värme i några minuter. Tillsätt soja, koriander och svartpeppar. Servera till en god sallad, i pita bröd/wrap eller pasta.

Kostnad per portion: ca 10 kr

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *