Budgettips för Januari- årets fattigaste månad

Januari är den fattigaste månaden brukar det heta. De pengar vi inte spenderade innan julen till klappar använde vi istället till rea shopping och jullovsresa. Känner du igen dig. Ingen fara. Maten ska du inte behöva skära ner på. Nedan delar jag med mig av några av mina bästa tips så här i januari. Sen har du ju tre års arkiv av maträtter att scrolla igenom om du behöver lite inspiration till rätter 😉

Strukturera upp vardagen genom att veckoplanera. Vilka dagar kan du ta med matlåda, vilka dagar behöver du ha middagsmat hemma. Handla inte varje dag utan skriv en lista, försök komprimera så du kanske kan äta samma råvaror fast i ny tappning under veckan. Oftast är det billigare att köpa något större förpackning än en liten, men för att det ska löna sig måste du se till att använda alla råvaror innan de blir dåliga. Till exempel:
Helgrillad kyckling med rotfrukter ena dagen, och rotfruktssoppa med den överblivna ”pillade” kycklingen någon dag senare.
Eller vegetariska kikärtsbiffar ena kvällen och humus till mellanmål en annan dag.
Alternativet är att göra storkok och frysa in.

Bild från nyårsbuffen. Alla bidrog så det fanns massa gott att välja på. I bakgrunden syns mina morotsfalaflar och laxspett i sesam.
Bild från nyårsbuffen. Alla bidrog så det fanns massa gott att välja på. I bakgrunden syns mina morotsfalaflar och laxspett i sesam.

Utöver planering, försök att få in fler vegetariska måltider. Kikärtor, linser, bönor och ägg är billigare än kött. Soppor är perfekta måltider så här i kylan och där finns det många vegetariska alternativ man kan göra. Kolla in mitt arkiv för soppor.

Annars passa på att handla efter säsong och utbud. Du kan fynda bland annat grönkål, brysselkål, rödbetor, rotsaker, apelsiner och sill under januari månad.

20150105-093926.jpg
Bild från Januaris första brunch, massa gott. Jag bidrog med bananpannkakor och chiapudding.

Om du vanligtvis brukar äta ute med vänner, varför inte bjuda hem varandra på knytis istället? På nyår körde jag det konceptet och oj va mycket god mat jag fick äta utan att det kostade särskilt mycket.

Alla tar med en bufférätt var som räcker till alla, eller så delar ni upp det så att en fixar huvudrätt och en förrät, beroende på hur många ni är. Funkar även utmärkt som brunch koncept.
God och billig januari mina vänner! >

    1. Absolut! 3 msk frön, 2 dl havremjölk (eller annan mjölk), vaniljpulver och nymalen kardemumma. Låt stå framme så du kan röra i den några gånger innan du ställer in den i kylen över natten

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *