ResQ Club- minska matsvinnet

Idag är det Earth day och då passar det väl utmärkt att fokusera på sånt vi kan göra för att ta hand om vår planet. Det finns många anledningar till att jag vill uppmärksamma er på just denna tjänst. Jag tror att våra matvanor är det enklaste och effektivaste sättet för oss att ta hand om miljön. Att minska på matsvinnet är en viktig del i detta. Jag slänger väldigt sällan mat, en rest-talltik kan ju till och med kännas lyxigt, som en liten tapas middag i slutet av veckan. När jag bodde hemma var helgluncherna ofta en härlig buffé av rester med tre-fyra olika rätter. Nu har teamet bakom ResQ kommit på ett sätt för restaurangerna att spara in på matsvinnet samtidigt som du kan få prima restaurangmat för ett mycket bättre pris. Efter till exempel lunchrushen lägger restaurangerna upp det som finns kvar för ett rabatterat pris så att du genom appen kan plocka upp det. Mer information finns på ResQ hemsida.  IMG_9924
Så här kan en klassisk resttallrik se ut hemma hos mig. Ärtssås, quinoascramble med bakade grönsaker, rökt tofu, morotsstavar och färsk svamp

Andra tips när det kommer till dina egna rester:

tuggiga-plc3a4ttar
Plättar av överblivet matvete, klicka här för recept 
  • Se till att märka upp din mat med dagens datum när du fryser in den. Försök också hålla ordning i frysen och kylen så du ser alla burkar ordentligt.
  • Glöm inte att maten måste svalna ordentlig innan du försluter burken eller påsen.
  • Bäst mår maten om den får tina i kylen under några timmar. Men såser som färssås eller liknande kan du värma direkt i kastrullen.
  • Det mesta går bra att frysa, men sallader och färska grönsaker bör vara stekta eller kokta.
  • Om du bara använder halva havre fraichen, gräddfilen eller liknande, skriv datum då du öppnar den så att du har koll.
  • Släng inte bara för att det blev lite kvar från middagen, två olika rester kan ge nya spännande kombinationer till lunch!

4 kommentarer

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *