Så lagar du godare gröt

Förra veckan firade vi vegetariska världsdagen, kanelbullens dag, igår äggets dag och idag är det grötens dag. Många dagar kan man tycka, men jag tycker det är lite småkul att uppmärksamma, framförallt när man har en matblogg som jag. Äggets dag hann jag inte uppmärksamma i år, men har gjort tidigare år och visst kan vi fastslå att ägg är ett fantastiskt livsmedel. Men idag var det grötens dag och ja, gröt ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Det är min standarfrukost, framförallt nu under den kyligare tiden av året. Det är gott, billigt, nyttigt och går att variera i det oändliga. Har du ännu inte blivit hooked på gröt?
Här är mina tips att laga en godare gröt

pepparkaksgrötinzoom
Julig pepparkaksgröt kokad med kryddor och ägg. Klicka på bild för recept

* I min kokbok har jag med mitt supertips att knäcka ner ett ägg i den klassiska havregrynsgröten för att göra den proteinrikare, krämigare och mer mättande.
* Koka gröten med kryddor, strö inte bara på i efterhand. Kanel, kardemumma, vaniljpulver, nejlika, pepparkakskrydda och kakao är kryddor som passar extra bra till gröten.

Koka gröten med kryddor och riven frukt
Koka gröten med kryddor och riven frukt

* Koka med mer vätska än vanligt. För en extra krämig gröt koka 1 dl gryn med 2,5 dl vätska. Antingen vatten eller valfri mjölk.
* Topping är A och O. Favoritkombinationen är frusna hallon och nektarin men i princip all frukt är gott. För mig blir det ofta päron, nektarin, äpple, kiwi, apelsin eller bär.

Apelsin och koks, även en god kombination
Apelsin och koks, även en god kombination

* Riv eller hacka ner frukt och grönt och koka med gröten. Äpple, päron, morot, plommon och bär passar utmärkt.

Nötter, fröer och nötsmör passar utmärkt i eller på gröten
Nötter, fröer och nötsmör passar utmärkt i eller på gröten

* Även fröer är gott till gröten, linfrön, pumpakärorn, solrosfrön och nötter. Tillför nyttiga fetter, näring och mättnad.

Davosgröt blir klar i kylen under natten. Klicka på bilden för recept
Davosgröt blir klar i kylen under natten. Klicka på bilden för recept

* Måste det gå snabbt på morgonen, då kanske davosgröt är något för dig. Grynen sväller i vätska under natten och är redo att tas med eller ätas direkt på morgonen.

Mugcake. Klicka på bild för recept
Mugcake. Klicka på bild för recept

* Gröt behöver inte göras på havregryn, du kan variera med till exempel bovete, rågflingor, quinoaflingor, fyrkornskross, överbliven bulgur eller matvete.

Hur äter du din gröt? Glad grötens dag på er!

  1. Åh grötens dag har jag helt missat! Vilken tur att jag åt havregrynsgröt imorse!
    Jag älskar att koka min gröt i en matsked jordnötssmör för att göra den extra krämig. Att sen toppa den med de frukter/bär/fröer/nötter/andra godsaker man är sugen på göra ju hela grötupplevelsen 🙂

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *