Timjansdoftande ugnspannkaka full med grönsaker

Just nu befinner jag mig i farmors mysiga men ganska lilla sommarstuga. Det gör att varje gång det lagas mat får man tänka efter lite extra då bara två plattor finns att tillgå, vi är många som ska äta och ugnen är inte lika stor som vanligt. Till middagen kör vi på som vanligt men till lunch är det skönt med något lite enklare och som inte ger så mycket disk. Idag slängde jag ihop en grönsakssppäckad ugnspannkaka. Gott, billigt, vegetariskt och bara en form som används, precis vad jag ville uppnå. Hoppas ni har en härlig sommar 🙂

Timjansdoftande ugnspannkaka med morot, zucchini och salladslök 3-4 port
6 dl (havre)mjölk
3 ägg
2,5 dl dinkelmjöl fullkorn
2 morötter
100 g zucchini
1 salladslök
1 tsk timjan
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Riv zucchinin och krama ur vattnet. Strö på lite salt så ännu mer vätska dras ut medan du river morötterna. Vispa hälften av mjölken med allt mjöl och salt till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och till sist äggen. Rör till en slät smet. Smaksätt med peppar och timjan. Krama ur zucchinin en sista gång, hacka löken (även det gröna) och ha ner alla grönsaker i smeten. Rör om ordentligt. Ta en djup plåt eller ugnsform och lägg ett bakplåtspapper som täcker hela formen och även kanterna. Häll i smeten och grädda i ugnen i 40-45 minuter beroende på tjocklek på pannkakan. Servera med lingon, tinade frusna eller sylt. Smaklig spis!

Kostnad per portion: 10 kr

  1. Hej Sally! Först: tack för din underbara blogg! Som student tycker jag att det är extra roligt att prova dina recept, eftersom det är oss du riktar dig åt 🙂 !
    Provade precis detta receptet för tyckte det lätt jättegott men min pannkaka verkade aldrig bli klar… Jag använde en ugnsform som är ca. 35 x 25 cm och jag hade min pannkaka inne i ugnen i mer än 45 minuter, men den stelnade aldrig i mitten… Har du haft detta problemet förut? Hur ’fast’ ska denna ugnspannkaka vara? Är den ’rinnigare’ än en ’klassiskt’ ugnspannkaka`? (Eller är det för att jag inte kramade ur zucchinin tillräckligt? (Hur gör du när du gör detta – jag använde lite hushållspapper för att badda uppe på, ska man ta en kökshandduk och krama ur den mer egentligen?)

    En till fråga jag har är hur lång tid tog det dig att göra detta receptet? Detta är en liten sak jag skulle verkligen uppskatta på alla dina recept, så man får en idé innan man sätter igång om det är ett snabbt recept eller ett som tar lite mer tid – då hade jag älskat din blogg ännu mer! 🙂

    1. Hej! Tack för dina fina ord 🙂 Väldigt konstigt att den inte blev klar, jag använder dock en ganska platt form så pannkakan i sig blir kanske inte mer än max 2 cm tjock, kan det ha varit det? Om zucchinin kan man strö lite salt över så dras vätskan ut och sen brukar jag ta en handfull och krama ut med handen, då får man ut allt. Kan vara det som skiljde.

      Ang tidsåtgång kan jag absolut börja skriva ut hur lång tid matlagningen tar. Bra ide, tack!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *