Sportlovsbröd med tre olika fyllningar

Sportloven har redan börjat runt om i landet och jag hör rykten om att det fortfarande finns massa snö på vägarna. Så jag hoppas att ni passar på att ta er ut på härliga promenader, pulkarace och andra vinteraktiviteter.Själv tycker jag det blir ännu mysigare om man har med sig lite picknick mat så jag tänkte re-posta ett gammalt recept på fyllda lunchbullar. Bullarna är perfekta att ta med sig på picknicken, i matlådan eller bara att ta fram när man behöver få snabb energi efter träning eller som måltid. Istället för att göra mackor har du allt i ett. Ett gott bröd med grövre mjöl samt enkel och nyttig fyllning. Jag har gjort med tre olika fyllningar, men prova dig gärna fram med andra om du vill. Grunddegen och receptet på mina fyllningar kommer i alla fall här;) Ett annat tips på bra picknickmat är soppor. Bara att ta med sig i en termos. Kolla in kategorin ”Soppor” för mer inspiration.

Fyllda sportlovsbullar med tre olika fyllningar ca 15-20 bullarFyllda lunchbullar
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 tsk salt
0,3 dl olja
ca 8 dl vetemjölspecial med fullkorn
3 dl rågmjöl
Mjöl till utbakning

Fyllning 1:
1 dl keso
100 g skinka i bit
1 tsk pesto

Fyllning 2:
2 hårdkokta ägg
185 g (150 g avrunnen vikt) tonfisk
2 tsk citronpeppar

Fyllning 3:
1 port köttfärssås alt stekt och kryddad köttfärs och tomatpuré

Blanda jäst och vatten. Rör ner salt och olja. Häll i mjölet i omgångar och arbeta i några minuter till en smidig deg. Låt jäsa i en timme. Gör under tiden i ordning fyllningarna du vill ha. Använder du köttfärssåsen se till att ta av innehållet och inte så mycket sås då det kommer att läcka ut. När degen jäst färdigt tar du upp den på mjölat bakbord. Arbeta den med mjöl och rulla små bollar av degen. Platta ut med dina händer och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Klicka på din fyllning i mitten och vik ihop kanterna uppåt och nyp till ordentligt. Låt vila under en handduk medan du gör resten av bullarna och sätt ugnen på 250 grader. Grädda sedan bullarna i 10-15 minuter beroende på vilken storlek du gjort på dem. Klart!

Kostnad per bulle: ca 3 kr IMG_5820

Tips. Gör gärna av ett helt paket jäst (dubbla receptet) och gör några frukostbullar eller baguetter utan fyllningar också. Då kan du fylla på frysen med gott och nyttigt hembakat bröd!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *