Smarrigt proteinbröd

Tyckte du om det? Den frågan ställer jag alltid innan jag berättar vad detta bröd innehåller. 100% har svarat ja. Jag använder inte kikärtorna i brödet för att det ger god smak. Det sköter brödkryddorna så bra (finns i kryddhyllan). Jag använder de däremot för att höja proteinhalten i brödet. Detta är ett jättebra knep för vegetarianer som ofta får i sig för lite protein, men det är minst lika bra för oss köttätare som vill spara pengar. Protein är bra för muskeluppbyggnaden och för vår totala hälsa. Protein är också mycket mättande och hjälper till att hålla blodsockret nere vid måltider. Att baka ditt egna bröd är både godare och billigare. Hela baket kostar ca 19 kr, ett kap helt enkelt! Framförallt innehåller det inga konserveringsmedel. Lite nyttigare, lite bättre. Hugg in!

Smarrigt proteinbröd 3 plåtar
250 g kikärtor på burk
4 1/2 dl vatten
1 paket jäst
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1 msk ljus sirap (kan bytas mot 2 tsk socker om du inte har sirap hemma)
5 dl rågsikt
8 dl vetemjöl special
2 tsk brödkryddor

Häll av vattnet och skölj kikärtorna. Mixa med 2 dl vatten tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så det blir 7 dl degvätska. Värm vätskan till 37 grader, dvs fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över vätskan. Tillsätt salt, olja, brödkryddor och sirap. Häll i rågsikt och fortsätt med 4 dl vetemjöl och arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med en slev alt använd en hushållsmaskin om du har, tills degen släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 30 min. Mjöla bänken och dina händer och häll ut degen. Dela degen i 3 delar, kavla ut den tunt på ett bakplåtspapper och nagga degen med en gaffel. Täck över med en kökshandduk och låt jäsa i 30 min. Grädda på 225 grader i 8-10 min, vänd gärna plåten efter halva tiden. Skär brödet i lagom bitar, ca 12 per plåt och låt svalna. Det du inte orkar äta upp kan du lägga i plastpåsar och frysa in. Det blir tre plåtar och ca 36 bitar.

Kostnad per bit: ca 0,50 kr

  1. Hitta precis din blogg och blev glatt överaskad när jag såg alla goda och billiga rätter! Du har fått dig en trogen läsare 😀

    1. Absolut! Faktum är att jag brukar ha linfrön, solroskärnor eller liknande i brödet. Jag blandar även många olika grövre mjölsorter för att jag tycker det är kul och gott. Men denna gång gjorde jag en liten enklare och billigare variant 😉

  2. Kanske en dum fråga men när du skriver vänd på plåten, menar du då att jag ska ta ut plåten och rotera den och sätta in den igen åt andra hållet eller menar du att jag ska vända brödet. Såg att du skrev likadant i receptet på pitabröd. Om det är plåten som ska vändas undrar jag också varför det är bra. Ska prova båda recepten och är naturligtvis angelägen att få dem så bra som möjligt. Tack för en trevlig sida =)

    1. Inte alls en dum fråga, utan jag som uttrycker mig klantigt. Du ska rotera på plåten, eftersom vissa ugnar gräddar ojämt. Så det som var längst in kommer längst ut efter halva tiden 😉 Hoppas det blir bra!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *