Morsdag och internationella hamburger-dagen

Här om dagen när vi satt och planerade vad vi skulle ha till lunch idag när mamma skulle firas och släkten skulle komma över så kom vi fram till att vi skulle göra minihamburgarbröd och sedan en buffé av olika burgare, toppings mm så man får göra sina egna. Vi ska ha både veganska rödbetsburgare, vegetariska med halloumi, marinerad svamp och vanliga på ekologisk nötfärs. På så vis kanske jag kan få fler intresserade av att prova vego varianterna när man kan göra flera små! Sen idag insåg jag att det faktiskt är internationella burgardagen. Vilket sammanträffande 😀 Så nu ska det bakas mini sliders bröd, och självklart använder jag detta recept men gör små varianter! Återkommer med recept på burgarvarianterna!

Proteinrika hamburgerbröd ca 12 st storaprottehamburgerbröd
1 burk kikärtor ca 250 g
8 dl dinkelmjöl
2,5 dl vetemjöl special fullkorn
1 paket jäst
1 tsk salt
Linfrön efter tycke

Frön och ett ägg till topping (alt havregrädde för vegansk alternativ)

Häll av vattnet från kikärtorna och mixa med 1 dl vatten till en jämn smet. Mät upp och tillsätt vatten så du har totalt 7 dl vätska. Värm på en kastrull tills det når ca 37 grader. Häll vätskan över ett smulat jästpaket och rör till den har löst upp sig. Tillsätt salt, linfrön och mjölet efter hand och arbeta till en smidig deg. Täck över och låt jäsa i 1 timme. Ta ut på mjölat bakbord och arbeta degen innan du formar till två korvar. Skär 6 delar av varje och forma till en rund bulle som du plattar ut på en bakplåtsklädd plåt. Täck med handduk medan du bakar ut resten. Vispa upp ett ägg och pensla bröden precis innan gräddning och strö över frön av eget val. Grädda i 225 grader i 5-7 minuter.

Kostnad per bröd: 1,50 krIMG_1710

Imorse började vi att fira mamma med en solig frukost ute (TACK FÖR VÄRMEN, magiskt!) Det bjöds bland annat på detta magiska fruktfat, nu har vattenmelon säsongen börjat för mig, äter lite varje dag, sååå gott!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *