Helgrillad kyckling och ugnsrostade rotfrukter

Jag har tipsat om det förr, men ett av de bästa recepten för matlådan är att göra helgrillad kyckling. Med liten insats kan du få flera portioner av en saftig, nyttig och billig proteinkälla. Hel kyckling har ett lågt kilopris till skillnad från färska kycklingfiléer och istället för att köpa frusna filéer med insprutat vatten som väger mindre när de väl tinat kan du köpa färskt svenskt kött. Från en hel kyckling kan du få ut både filéer, klubbor och ”pillat” kött som passar utmärkt i matlådan. Jag brukar göra två kycklingar när jag ändå håller på och frysa in det som inte äts upp i veckan i lagom portioner. När ugnen ändå är igång så slänger jag in en plåt med rotfrukter. Billigt, gott och enkelt, helt klart min melodi! Blir det grillad kyckling nu i helgen kanske?

Helgrillad kycklingHelgrillad kyckling1
1 färsk svensk kyckling (ca 1,2 kg)
1 msk olja
1 tsk soja
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 krm svartpeppar
1 krm salt

Rotfrukter som palsternacka, potatis, morötter, pumpa och kanske någon rödlök

Börja med att blanda marinaden i en stor plastpåse. Lägg sedan ner kycklingen i påsen och rör om ordentligt så hela blir marinerad. Lägg kycklingen i en ugnsform med bröstfilén uppåt och sätt in i 200 grader. Grilla i ugnen i 1 timma och 30 minuter. Efter halva tiden häller du på en halv deciliter vatten och ös sedan kycklingen med buljongen som bildas runt om någon gång då och då. Rotfrukterna skalar du och skivar och slänger in i ugnen så fort du fått in kycklingen. Ringla lite olja, salt och svartpeppar på.

En styckningsguide hittar du här: http://skippanudlarna.com/2013/09/27/sa-lagar-du-en-hel-grillad-kyckling-steg-for-steg/

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *