Vi firar vegetariska världsdagen

Idag firar vi den vegetariska världsdagen. Hurra hurra 🙂 Jag har helt klart börjat laga mer vegetariskt på senare tid, och jag älskar det. Jag gillar inte att sätta etikett på min livsstil. Därför följer jag inte någon speciell diet, eller är uttalad vegetarian eller vegan. Jag äter hälsosamt och det jag själv vill! Men däremot är jag alltid sugen på att prova på nya saker. Igår var jag till exempel på en helt vegansk restaurang här i Milano och kom faktiskt på att jag hade ätit vegansk mat hela dagen utan att tänka på det (havregrynsgröt till frukost, linsgryta till lunch och frukt och nötter till mellanmål). Många är lite skeptiska till vegetarisk mat, rädda att de inte ska få i sig tillräckligt. Men det är en rädsla jag tycker ni ska komma över. Kolla in mitt arkiv med recept och pröva. Det är bra för din plånbok, din hälsa och miljön. Sen behöver du inte bara äta vegetariskt, men någon gång då och då kommer bara göra dig gott!

Rödbersbiffar

Prova något av min favoritrecept ikväll när det kommer till vegetarisk mat. Kikärtsfyllda quesadillas, smarrig morotspaj, färgrika rödbetsbiffar eller varför inte en värmande asiatisk gryta. 

Hur gör DU? Är du vegetarian? Har du köttfri måndag? Berätta 🙂 (och tipsa gärna om du har ett recept jag bara inte får missa!)

 1. Jag är ”flexitarian” och ”äta-ute-vegetarian” 🙂 I min värld betyder det att jag inte köper kött själv men äter om jag blir bjuden eller får hem i matkasse, samt att jag väljer vegetariskt till 90% när jag äter ute. Äter kött ungefär 50% av dagarna i veckan ändå tror jag.

 2. jag är pescterian sedan ca: 10 år tillbaka, d.v.s. äter fisk och skaldjur men inte kött och kyckling. äter helt enkelt bara sådant jag skulle klara av, fysiskt och psykiskt, att döda på egen hand (för överlevnad, säg att jag skulle bli strandad nånstans t.ex.). för mig fungerar det jättebra, känns som det mest logiska. hade snarare behövt vara ett val för mig att äta kött…

  recept, hmm. linssoppor är en favorit! dels en enkel, krämig med vitlök (http://polichinelle.se/2011/june/enkel-men-kramig-linssoppa.html) och en milanäs-variant (http://polichinelle.se/2011/january/recept-pa-linssoppan-jag-alltid-tjatar-om.html). annars är väl hela min matkategori tips, skulle jag våga påstå. hihi 😛

  tack för fin blogg!

 3. Testa allmänna ”pytt i pannor” stek kokta linser/bönor eller liknande tillsammans med de grönsaker som finns hemma våga experimentera med olika grönsaker (fänkål, paprika,morot,champinjoner, kantareller, zucchini, äggplanta mm).

  Smaksätt med ingefära, salt, peppar, chili, citron, vitlök, soja, vinäger, chilisås.

  Våga dessutom testa lite mer asiatiska smaker och krydda även med kanel, kardemumma nejlika och liknande.

  För att få ”pytt i pannan” lite mer matig kan man tillsätta ris/potatis/nudlar eller andra mer kolhydratrika livsmedel.

  Ta lite grönsaker, välj några smaksättare stek ihop och njut. Så länge man har färska grönsaker så blir det riktigt gott! Om bönorna/linserna/riset/potatisen/nudlarna är kokta tar det ca 10 minuter att få en god måltid.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *