Tankar om billig matlagning och ekologisk mat

Diskussionerna om ekologisk mat flödar på nätet. Hashtaggen #byttilleko och #iloveeco är mer vanliga än ovanliga. Så hur ställer jag mig i eko frågan? För min blogg handlar ju om billig mat. Och inte är väl ekologiskt billigt?

Jag vill klargöra några saker. Det är svårt att leva på en begränsad budget när det kommer till mat. Men man behöver inte äta skit för att plånboken är tunn. Det har jag under flera år bevisat genom denna blogg. Genom att laga enkel och ren mat så slipper man redan massor av tillsatser och onödiga ämnen som finns i halv och helfabrikat. Så om du redan lagar mat efter mina recept, eller efter samma koncept så tycker jag du ska ge dig själv en klapp på axeln. Den insatsen du gör för din kropp är fantastisk.

Att ekologisk mat är dyrt är också något som börjar vara ett felaktigt uttryck. Jo visst, den ekologiska oxfilén är dyrare än den vanliga. Men oxfilé är kanske inte heller det en student eller budgetmatlagare brukar köpa hem. I och med att efterfrågan på ekologiska varor ökat så har även utbudet ökat. Coop, Ica, Willys och Garant har satsat otroligt mycket senaste året på sitt ekologiska utbud. Det stora bananupproret har också lett till att många butiker idag inte ens säljer ej ekologiska bananer eller marknadsför dem som besprutade fulbananer (ja det är sant!)

Som jag alltid sagt när det kommer till mathandling så måste man kolla utbudet. Handla efter säsong, dvs skippa jordgubbarna på vintern och frossa i rotfrukter på hösten. Men detsamma gäller också ekologiska produkter. Ibland är faktiskt det ekologiska alternativet billigare. Jag har ofta märkt att ekologiska citroner i påse (4-5 st) är billigare än vanlig citroner där erbjudandet ofta är 3 för 15 kr. När det kommer till varor som linser och bönor rekommenderar jag att du köper ekologiska torkade och kokar dem själv. Billigare än både ekologiska och ej ekologiska på burk. Även frysta ekologiska grönsaker är ofta billigare än ej ekologiska färska. Eko filen är billigare än den sockerfyllda smaksatta yoghurten.

 Dra ner på kött, halv- och helfabrikat och du har mer pengar över till ekologisk och näringsrik mat

Dra ner på kött, halv- och helfabrikat och du har mer pengar över till ekologisk och näringsrik mat

Sen handlar det faktiskt om prioriteringar. Om man drar ner på kött, halvfabrikat, kakor, läsk och tomma kalorier så får man faktiskt mer pengar över till riktig och näringsrik mat. Då kommer det inte att vara någon skillnad i slutet av månaden, mer än att du fått äta god och nyttig mat fylld med grönsaker och ekologiska produkter. Hur kommer det sig att vi har råd att köpa godis för 79 kr/kg men inte ekologiska apelsiner för 30 kr/kg? Prioriteringar mina vänner! Se till att dessutom ta vara på alla rester och släng för guds skull inte maten. Bara där sparar du pengar!

Så nej, känn inget krav att allt i din matkorg ska vara ekologiskt. Men försök att se till att så mycket som möjligt är det. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Om just du köper ekologiska bananer idag så är det ett steg i rätt riktning. Om du imorgon skippar chipspåsen och istället köper ekologiska vindruvor att snaska på är det ännu ett steg. Förhoppningsvis håller eko trenden i sig och butikerna och producenterna satsar mer på ekologiska varor. Känn ingen press och döm inte dig själv,   utan jobba utifrån dina egna förutsättningar. Men göm dig inte bakom
”ekologiskt är för dyrt” utan fokusera på vad du kan göra istället för vad du inte kan göra.

Dela gärna med er av era tankar och åsikter om ekologisk mat. Kolla även in Naturskyddsföreningens video ”Byt till eko”  här. 

 1. Bra skrivet, lever själv som student och vet hur det är att ha en tight budget. Jag brukar, precis som du skriver, tänka många bäckar små, exempelvis kostar ekologisk mjölk bara en ynka krona mer än ”vanlig” mjölk! Sen när det kommer till dyrare varor så som kött så känner jag mer och mer att jag faktiskt hellre är utan istället för att köpa dansk halvdant kött!

  Men håller med om att fördomen ekologiskt=dyrt måste försvinna. Ex i min matbutik kostar ekologiska citroner 3 för 12:- medan de vanliga kostar 3 för 15:-. Ändå tar folk dem vanliga och kollar inte ens åt den ekologiska hyllan i frukten! Väldigt provocerande….

  Tack för massa inspiration till bra mat!

 2. Hej,det här var tråkigt att läsa.
  Att ingen riktig begriper att ekologisk mat bara producerar en mat elit i den rika samhället, som både plockar åt sig plats,resurser,arbete och tid som man kunde ha producerad det tredubla matmängd verkar ingen tänka på.
  Ekologisk mat handlar främst om maten man producerar själv; till sin egen matlagning.
  Men man ska motarbeta all storskalig slöseri som ekologisk produktion är.
  För att,tja, världs hunger är fortfarande ett enorm problem.
  Plockar vi bort ”onda kemikalier”ifrån all matproduktion runt om i världen kommer ca fyra miliarder att svälta inom tre månader.
  Värt att tänka på.

  Ekologi utbildat student.

 3. Elin nr 2: Så du menar på fullt allvar att det är bättre att förgifta människor, djur och natur?? Det finns andra alternativ! Dra ner på köttkonsumtionen till exempel… och på konsumtionen över huvud taget!
  Att fortsätta förgifta vår planet på det sätt vi gör idag är lika korkat som att såga av grenen vi sitter på!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *