Spartips: Koka egna bönor

Nu är vi inne på riktig ”spara pengar nivå”. Kikärtor, bönor och linser är redan billiga och bra livsmedel. De är proteinrika och innehåller massor av vitaminer och mineraler. Men även om det redan är billigt så finns det pengar att spara om du köper torkade och kokar själv. Det tar visserligen lång tid, men det är inget ansträngande då du inte behöver vara så aktiv. Sedan är det bara att frysa in bönorna i lagom portioner i påsar och ta fram när du ska laga. Dessutom är det många som tycker att hemkokta bönor är mycket godare än de man köper 😉 Bönorna och ärtorna håller sig även några dagar i kylen.

Skölj och blötlägg bönorna eller ärtorna i rikligt med kallt vatten. När blötläggningstiden är slut häller du av vattnet, mäter upp nytt och kokar upp dem på svag värme. Ta 2 delar vatten till 1 del bönor/ärtor.

Blötläggningstid/koktid
Kikärtor 8h/1 h
Kidneybönor 10 h/1 h
Gula ärtor minst 6 h/1 h
Vita bönor 8 h/1 h
Bruna bönor 8 h/1 h

400 g kokta kikärtor kostar ca 8 kr
400g torkade kikärtor kostar ca 13 kr
Av 400 g torkade kikärtor blir det ca 900 g kokta.

Du sparar alltså: 6 kr per kilo om du kokar själv samtidigt som du får de i lagom portionspåsar.

 1. Hej! Jättekul initiativ med en blogg om billig OCH nyttig mat. Det är ett av mina stora intressen. Har letat runt lite på sidan och måste erkänna att jag ler en aning åt att ”koka egna bönor” räknas som ett superspartips! Det är en sån sak som jag tycker är en av de grundläggande sakerna när det gäller billigt/nyttigt. Jag har dock förstått att jag ses som överhuslig av många eftersom jag kokar egen buljong av kycklingskrov till exempel 🙂
  En kyckling kan vara rena rama Särimner med lite tanke och planering. Lycka till med bloggen, du gör ett bra jobb!

  1. Haha va glad jag blir av din kommentar! Självklart kan man se det som en grundläggande sak, men det är många som inte tänker på det. En riktig buljong är ju det bästa och det är toppen att du har/tar dig tid att göra det. Mitt mål är att inspirera till en bättre och billigare mathållning, och vissa (som du) får kanske välja att ta åt sig mest av recepttipsen medan andra får sig en ”aha” upplevelse av att man kan koka sina egna bönor 😉 Ha det bra!

   1. Ja, det är sant. Jag kanske är mer ”supersparare” än jag tror. En buljong sköter sig själv så det låter mer imponerande än det är 😉
    Jag har kopierat ditt recept på pitabröd och ska testa dem vid tillfälle! Heja dig! K

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *