Hemgjorda grönkålschips

Grönkål hör hemma på julbordet enligt de flesta. Men för mig är de lika viktiga på vardagsrumsbordet framför fredagsmyset. Det är framförallt nu du ska prova eftersom det är extra billigt efter jul. Att köpa färdiga grönkålschips kommer ruinera dig, med att göra egna kostar inte många kronor! Och snälla du var inte skeptiskt, alla som har provat mina chips har älskat dem 😀 Gör en stor sats för kålen krymper ganska mycket innan de är färdiga.

Hemgjorda grönkålschips
Valfri mängd grönkål
Olja
Valfri kryddor (kombinera gärna salt och chili)

grönkålihop

Skölj grönkålen ordentligt. Skär bort stammen och dela bladen i lagom chips stora bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla lite olja över kålen, det behövs verkligen inte mycket, ca 1/2 tsk för 250 g grönkål! Krydda och massera sedan in kryddorna och oljan rejält i kålen.
grönkålhop2
Bred ut på plåten. När det gäller rostning kan man göra lite olika beroende på hur mycket tid man har. 70 grader i minst en timma då öppnar man ugnsluckan och vädrar då och då, eller 140 grader i en halvtimme. Alla ugnar är olika men de ska bli superfrasiga så ta inte ut dem för tidigt!! Kolla bara att de inte blir brända 😉
grönkålresultat

Njuuuuuuut!

 1. I våras bad jag min man att odla grönkål till mig just med tanke på grönkålschips. Men rådjuren käkade upp alltihop!!!! Men hittar jag ekologisk grönkål får jag väl ta och köpa mig en bunt för alla jag har hört som smakat säger att det verkligen är supergott!! *Dregel*

   1. Haha! Men det hjälper inte så mycket… Man måste ju sova ibland och det är då de passar på…!! 😛 Till saken hör att vi har staket runt hela odlingarna men de är så bra på att hoppa de rackarna!!

 2. Jag har gjort dessa chips två gånger nu, men det blev inte bra, tycker jag. Första gången hade jag för mycket olja och salt, idag andra gången var jag mycket försiktig med salt och kryddor – de blev goda till smaken, men alltför krispiga. – svårt att inte ”skräpa ner” runt omkring!
  Annars lagar jag mycket mat enligt ’Skippa nudlarna’ även om jag ibland t.ex. Farmors Orientaliska fräs byter ut köttfärs mot quornfärs

  1

  1. Aj då, jag tycker det är gott när de är sådär krispiga, visst blir det lite smuligt men därför brukar jag göra de i mumsbitar så man tar hela på en gång 😉 Men smaken är ju som baken 😉 Kul att du gillar andra recept i alla fall!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *