Äkta mat behöver inte kosta skjortan

Att matkvaliten skulle vara en klasskillnad är egentligen bara en avsaknad av kunskap

Mats-Eric Nilsson, även kallad E-xorcisten av Patrik Svensson i Sydsvenskan, har skrivit boken ”Saltad nota”. I boken granskar han råvarufusket som sker på vanliga kaféer, snabbmatsställen och även på de lyxigare krogarna. Som konsument är det svårt, nästintill omöjligt att veta vad man egentligen äter när man besöker en restaurang. Mats-Eric listar den egentliga ingredienslistan hos ett antal maträtter som äts av många svenskar dagligen, som SJs räksmörgås och Pressbyråns wienerbröd. När man läser, förbluffas man av mängden ingredienser, varav många börjar med E. Nu ska man inte dra alla E-nummer över en kam, som Patrik Svensson på Sydsvenskan skriver i sin recension av boken. Många ämnen är i grunden naturliga och alla tillåtna i Sverige. Men nog borde man kunna korta ner listan något och visst borde man kunna kräva att äggröran man får på hotellfrukosten är gjord i köket och inte inköpt på dunk. Kommentarer till artikeln påpekar att alla kanske inte har den ekonomi och sociala klass som Mats-Eric Nilsson har, och därför inte kan ställa samma krav på maten eller själv hantera den på det sätt Mats-Eric uppmanar till. Det är där jag blir upprörd.

Bara för att en person har mindre pengar behöver denne inte acceptera eller konsumera processad och konstgjord mat. Visst, du kanske inte har råd att gå på den finaste, lyxigaste och 100 % ekologiska restaurangen men steget under behöver inte vara den frysta pizzan som värms i ugnen. Vad hände med att laga mat av vanliga råvaror?

Jag har under två år drivit denna blogg och även gett ur en kokbok med samma namn. Mitt mål är att laga enkel, billig och nyttig mat. Inga rätter kostar över 15 kr per portion, de är lätta att laga och de består av enkla, rena råvaror.  Det jag gör är ingen magi, jag hjälper bara till med inspiration. Mitt hopp är att man ska kunna läsa min blogg och se att det går att servera en näringsfylld tallrik och inte bara snabbnudlar om man till exempel är student och har det knapert med pengar. Man behöver varken tillsatser eller superfoods för att ha en hälsosam livsstil. Man behöver kunskap, eller åtminstone mod att prova sig fram i köket.

I dagens matbutiker kan man hitta mängder av rena råvaror som i kombination med varandra ger oss det kroppen behöver för ett vettigt pris. Vad vi behöver är att bli mer medvetna och mer engagerade i det vi sätter i oss. Jag säger inte att man måste laga sin egen buljong, baka sitt eget surdegsbröd eller skjuta sin egen älg. Men man kan handla efter säsong, göra en extra matlådeportion när man ändå lagar middag och man kan ta en söndagseftermiddag till att planera och handla inför kommande vecka.

Det är inte superenkelt och man lär sig inte över en dag, men varje steg framåt är viktigt. Mats-Erics bok är viktig, debatten är viktig. Det handlar inte om klasskillnader, det handlar om kunskap och engagemang. Vi måste engagera oss för att middagen, skolmaten, sjukhusmaten, snabbmaten och lyxmaten ska vara mat och inte tillsatser. Debatten måste fortsätta runt alla matbord vare sig plånboken är full eller inte.

  1. Så himla bra skrivet, all cred till dig! Har precis börjat studera på högskolan med en tunn plånbok som följd, hittade din blogg för några veckor sedan och är helt fast. Gillar enkelheten och blir alltid lika inspirerad varje gång du lägger upp något nytt. Att laga hälsosamt ska varken vara dyrt eller svårt. Att hälsosam och bra mat är för mig en rättighet alla borde få ta del av, oavsett klass.

    1. Vad glad jag blir att du uppskattar bloggen. Man får också se det som att mat är en prioritering, skippar man att köpa chips och godis, en latte varje dag osv så får man ihop vettiga måltider!

  2. Du är fantastisk, Sally ! Så glad och positiv och ändå saklig ! Du gör allting så enkelt och roligt. Jag använder ofta och gärna Dina recept och sprider dem till mina vänner.Ser fram mot bönsalladen. Kram Farmor

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *