Intervju- klimatsmart vegomat

Hej mina vänner! I veckan kom en intervju med mig i ETC ut där jag både pratade om min matresa samt gav mina bästa tips på klimatsmart vegomat. Att välja bort köttet är bara det en enorm insats för miljön och även det som gjorde att jag gick över till den göra sidan. Men man kan också göra ännu mer skillnad med några smarta miljöknep även som vegetarian. Här har du mina fem bästa tips! Vill du läsa intervjun om mig finns den hos ETC här 

Släng inte mat! Att slänga mat som ”kostat” klimatet att producera och frakta är det värsta du kan göra. Ta hand om dina rester, planera dina matinköp och städa kylen så att du har koll på dess innehåll.

Havre. Svensk superfood, både de klassiska grynen men även som mejeriersättning. Det är klimatsmartare att väja havre fraiche, havregurt och havremjölk framför sojamjölk och sojayoghurt.

Odla själv. Grodda egna ärtskott, färska örter, tomater med mera. Funkar även om man inte har trädgård. Ta också vara på dina ”använda” grönsaker. Finns massa roliga videos och tips på nätet. Ett av dessa är att nästa gång du köper salladslök i affären och skurit av allt utom lökarna, kasta dem inte! Sätt dem i stället i en kruka, vänta 20 dagar och vips så har du ny salladslök nästan utan kostnad.

Grovt och tåligt. Grova grönsaker som rotfrukter, vitkål, lök, blomkål med mera odlas ofta på friland, vilket kräver mindre energi än växthusodling. De håller också längre, vilket minskar matsvinnet.

Handla efter säsong och närodlat. Det finns en anledning till att färskpotatis och jordgubbar är billigt på sommaren och inte på vintern. Kliv utanför sallad, tomat och gurkaträsket, det är bara under en kort period det kan odlas i Sverige. Upptäck kål, rotfrukter, ärtor etcetera.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *