Påskrecept: Vegansk aubergine sill med purjolök och gravad morot

Ja mina vänner. Vi har gått in i april vilket betyder att påsken är runt hörnet. Jag kommer inte befinna mig i Sverige denna påsk plus att jag fyller år under påsken så vet ints hur mycket jag kommer fira just påsk. Men har ändå tagit fram lite påskrecept för er som kanske vill prova något nytt, påskigt och veganskt i år. Perfekt att ta med om man ska på knytis eller påsklunch, det är alltid någon som tycker det är spännande att prova något nytt! Vi börjar med den klassiska auberginesillen där jag skapat en kryddig och god variant med kryddpeppar och dill och en variant på gravad lax, fast denna variant är med morot.

Veganskt aubergine sill med purjolök 1 burkIMG_8905
1 liten aubergine
10 cm purjolök
1 liten rödlök
1/2 dl råsocker
1/2 dl ättika
3 dl vatten
1 tsk kryddpepparkorn
1 tsk rosepepparkorn
1 krm vitpeppar
2 tsk dill

Börja med att koka lagen, vatten, socker och ättika. Koka upp och låt svalna. Skala och skär auberginen i små silllikande bitar. Ånga lätt i några minuter (tex med lite vatten i botten av en kastrull och sedan ett durkslag över som auberginen ligger i och sen på med locket). Ta bort från plattan och låt svala. Skiva purjolök och rödlöken tunt. Varva lök och aubergine i burken och häll sedan på lagen. Förvara i kylen.

Gravad morotIMG_8903
ca 3-4 morötter
2 msk misopasta
1 tsk liquid smoke
7 dl vatten
1/2 kruka färsk dill/eller några matskedar torkad
1 tsk salt
1 tsk rörsocker
Skala morötterna och fortsätt sedan med skalaren eller en mandolin och strimla morötterna i långa breda strimlor. Lägg morötterna i en ugnssäker form. Mixa de övriga ingredienserna till en buljong. Häll detta över morötterna och täck över med aluminiumfolie. Tillaga i ugnen på 200grader i ca 10-20 min, och sänk sedan värmen till 100grader och låt stå i ugnen i ca 60min. Morötterna ska bli mjuka men inte krispiga. Ta ut morötterna ur ugnen och häll av buljongen, denna kan du spara till en soppa eller sås om du vill. Låt morötterna svalna och bli helt kalla. Sen är det dags att grava. Hacka dill eller använd torkad, blanda med salt och rörsocker. Rör runt ordentligt och låt stå några timmar i kylen.

5 kommentarer

  1. Hej Sally!
    Jag har ingen miso hemma. Går det bra att ta vanlig buljongpasta istället och isåfall; hur mycket tror du att man kan ta? Tänker att buljongpasta är starkare och saltare än miso…

    1. Det funkar nog utmärkt, viktigast är liqud smoke och dill 😉 prova kanske en halv msk först och smaka av och ev ta en halva till? Inte använt buljongpasta så mycket. Hoppas det blir bra!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *