En lagom nivå av sparsamhet- glöm inte resan dit

Jag är med i en ekonomigrupp för kvinnor på Facebook. Det är extremt inspirerande, man pratar öppet och hjälper varandra om frågor rörande allt från sparande, aktier, bolån, csn med mera. Här om dagen var det en tjej som frågade hur mycket folk la på mat i månaden och vad som var ”normalt”. Svaren var väldigt varierade, allt från 800 kr i månaden till 6000 kr i månaden. Självklart blev reaktioner på de som endast la 800kr i månaden på mat. Jag skrev en kommentar som blev väldigt uppskattad och fick många likes så jag tänkte ta upp ämnet här i bloggen också då jag tycker att det är en intressant fråga att diskutera.

I såna här diskussioner tycker jag det främst är viktigt att komma ihåg att alla är olika, har olika behov, mål, ambitioner och utgångspunkter, det ”normala” finns inte. Jag har länge drivit en blogg med fokus på just billig matlagning men det betyder inte att jag förespråkar en supersparsam livsstil. Jag vill lyfta fram hur man bäst lagar bra, hälsosam och god mat för en billig peng. Absolut, man kan klara sig på en liten matbudget varje månad om man lagar mat från grunden, tar med matlåda varje dag till jobbet/skolan, handlar efter erbjudanden, äter helst vegetariskt. Jag gör redan allt detta själv och har väldigt låga matkostnader och vet att många av er där ute är likadana. Men mat är också en passion för mig och att ibland få ha granatäpple på salladen eller äta frusna bär varje kväll och snacksa på naturella nötter under dagen, handla mycket ekologiska varor och ibland gå ut och äta med vänner på nya veganska ställen är vardagslyx som jag vill kunna unna och ge mig själv.

img_7346
Mitt sätt att unna mig

Resan är också en del av målet, glöm inte det! Man ska inte vara FÖR snål mot sig själv utan man måste också lära sig att unna sig. I denna diskussion får man så klart påminna sig om vilken typ av person man själv är. Sista minuten handlar du varje dag på dyraste delin, köper onödigt dyra varor som du sen slänger och äter utelunch varje dag och sen klagar på att du inte har pengar kvar i slutet av månaden, ja då kanske du ska vara lite hårdare mot dig själv och ta till dig av alla spartips. Eller om du sparar till en resa om någon månad och behöver skära ned på kostnaderna under några månader så får du kanske skippa restaurangbesöken. Men är du redan en duktig sparare så glöm inte att belöna dig själv ibland också. Men om du nu ska ut och äta en gång med en vän och en rätt kostar 100 kr och den andra 110 och du helst vill ha den dyra, ja men ta den då och njut av det istället för att äta något du inte vill ha för 100 kr. Du kommer ju ändå ta med matlåda, eget kaffe eller laga en superbillig linsgryta dagen efter.

Sen är det också ett faktum att mat ska inte var FÖR billig med tanke på produktionen. Men mycket tycker jag man kommer undan med om man äter vegetariskt. Baljväxter (linser, bönor mm) och grönsaker och frukt i säsong (nu i januari-mars: bland annat rotfrukter, kål, rödbetor, apelsiner och citrusfrukter och svenska vinteräpplen) är bra och billig mat. Men att köpa kött som kostar 30kr/kg för att det är slaktat utomlands och snabbnudlar kanske inte är det bästa valet att göra. Men diskussionen idag handlar inte om detta utan mer om sparsamheten/snålheten mot dig själv!

Summa summarum, skär ner på alla ONÖDIGA kostnader men skär inte ned på ALLA kostnader eller de som ger dig glädje 🙂

Hur tänker ni?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *