Storkok: Köttfärssås med sting

Nu är det dags för storkok. Köttfärssås och spaghetti kan aldrig bli fel och är jättebra att ha i frysen! Dessutom kommer snart ett inlägg med vad man kan göra med sina köttfärssåsrester 😉 Så fram med stora kastrullen så gör vi en mumsig sås tillsammans. Vill du ändå bara göra två portioner kan du självklart dela receptet. För att göra den billigare, nyttigare och mycket godare brukar jag dryga ut köttfärsen med massa goda grönsaker. Morötter, paprika, squash, linser eller böner funkar toppen. Välj själv efter smak och erbjudanden i butik. Idag blev det morötter! Kryddorna kan du också variera, själv brukar jag ha svartpeppar, salt, oregano och cayennepeppar som grund. Cayennepeppar gör den mer spicy.

Köttfärssås med spaghetti 8 portioner
Ca 600 g köttfärs
2 lökar
2-3 morötter
2×500 g krossade tomater
2 vitlöksklyftor
Salt, peppar, oregano och cayennepeppar

Till servering
Servera med pasta, gärna fullkorn, och en sallad.

Börja med att hacka löken och grovriv alternativt hacka morötterna. Bryn löken, vitlöken och köttfärsen i omgångar om du gör en stor sats. Flytta sedan över i en stor kastrull. Tillsätt morötter och tomaterna och låt koka upp. Krydda efter egen smak men ju mer kryddor desto godare ;). Servera med pasta och en sallad och häll upp resten av köttfärssåsen i lagom portioner i påsar eller burkar. Se till att den svalnat ordentligt innan du fryser in!

Kostnad per portion (inkl. pasta): ca 8 kr

  1. Det här receptet påminner mycket om köttfärssåsen jag brukar göra. Jag föredrar att finriva morötterna när jag har i såna, och i kryddväg brukar jag köra: köttbuljongtärning, oregano, basilika, (ev dragon), cayennpeppar, tabasco, (ev paprika), chillipulver och/eller chillipeppar. Nyckeln till en god köttfärssås är att låta den koka riktigt länge. Låt den puttra på så att mycket av vätskan i tomaterna försvinner så blir den mer smakrik och mindre rinnig.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *